Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Τι είναι το Arduino;



Κάθε Δευτέρα στο μάθημα της τεχνολογίας μαζί με τον κ. Γαϊτάνη ασχολούμαστε με το arduino, έναν μικρό υπολογιστή.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ: Αναλυτικότερα το arduino είναι ένας μικροελεγκτής μονής πλακέτας, δηλαδή μια απλή μητρική πλακέτα με ενσωματωμένο μικροελεγκτή. Μπορεί να προγραμματίσει τη γλώσσα wiring .To arduino μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ανεξάρτητων διαδραστικών αντικειμένων, αλλά και να συνδεθεί με υπολογιστή μέσω προγραμμάτων. Οι περισσότερες εκδόσεις arduino μπορούν να αγοραστούν προ-συναρμολογημένες.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Το 2005 ένα σχέδιο κίνησε  προκειμένου να φτιαχτεί μια συσκευή για τον έλεγχο προγραμμάτων διαδραστικών σχεδίων από μαθητές, η οποία θα ήταν πιο φθηνή από άλλα πρωτότυπα συστήματα διαθέσιμα εκείνη την περίοδο. Ιδρυτές  ήταν οι: Massimo Banzi και David Cueartielles.Ονόμασαν το σχέδιο από τον Arduin της IVREA και ξεκίνησαν να παράγουν πλακέτες σε ένα μικρό εργοστάσιο στην Ιβρέα, κωμόπολη της επαρχίας Τορίνο. Το σχέδιο arduino είναι μια διακλάδωση της πλατφόρμας wiring για λογισμικό ανοιχτού κώδικα και προγραμματίζεται χρησιμοποιώντας μια γλώσσα βασισμένη στο wiring.
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ: Μια πλακέτα arudino αποτελείται από έναν μιρκοελεγκτή και συμπληρωματικά εξαρτήματα για την διευκόλυνση του χρήστη στον προγραμματισμό και την ενσωμάτωση του σε άλλα κυκλώματα. Όλες οι πλακέτες περιλαμβάνουν ένα γραμμικό ρυθμιστή τάσης 5W και έναν κρυσταλλικό ταλαντωτή 16ΜHz.
ΤΡΟΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ: Την πρώτη μέρα της τεχνολογίας ο Καθηγητής μας ανέλαβε να μας παρουσιάσει το arduino και τον τρόπο λειτουργίας του. Μας έδωσε το arduino για να το επεξεργαστούμε και μπορώ να πω ότι ήμασταν όλοι ενθουσιασμένοι. Ύστερα από μερικά μαθήματα μας ανακοίνωσε ότι θα φτιάχναμε ένα ηλεκτρικό αυτοκινητάκι χρησιμοποιώντας το arduino.
Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Γαϊτάνη που μας μύησε στον arduino και την κ. Σταματοπούλου που μας προέτρεψε να γράψουμε αυτό το άρθρο.
ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Ασχοληθείτε κι εσείς! Θα ενθουσιαστείτε…
Αρώνης Απόστολος, Βέργης Μάριος Ηλίας, Γ1